Lymfoedeem

Bel me terug

Van Leeuwen huid- en oedeemtherapie is bereikbaar onder nummer 06 2328 4787. Het eenvoudigste is om uw telefoonnummer achter te laten. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk terugbellen!

Naam(Vereist)

Lymfoedeem

Heb je zwellingen of vochtophoping in jouw armen of benen met zeurende of stekende pijn in gewrichten? Of heb je lymfoedeem op een andere plek als gevolg van een oncologische behandeling? Voor deze aandoeningen kun je terecht bij onze huidtherapeuten. Behandeling en compressie in de gebieden met pijnlijke zwelling kan enorme verlichting bieden.

Lymfoedeem behandeling

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een chronische aandoening en betekent letterlijk vochtophoping. Je hebt een zwaar gevoel of stijfheid in bijvoorbeeld je arm of een been en het weefsel wordt harder. Dit kan aangeboren zijn, maar meestal is het een gevolg van een operatie of bestraling. Je lymfevaten of lymfeklieren zijn dan beschadigd, waardoor het weefselvocht onvoldoende afgevoerd wordt.

Wat zijn de symptomen van lymfoedeem?

 • Een zwaar gevoel en/of een gevoel van spanning op een deel van het lichaam
 • Zwellingen met zeurende of stekende pijn
 • Stijfheid in gewrichten
 • Beperking van bewegingen
 • Gewichts- en lichaamsomvangtoename
Lymfoedeem behandeling gewrichten

Hoe ontstaat lymfoedeem?

Het lymfestelsel, een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen (klieren), maakt deel uit van je lichamelijke reinigings- en afweersysteem. De lymfevaten verzamelen weefselvocht, waarna dit naar de klieren vloeit. Deze klieren filteren afvalstoffen en reinigen het weefselvocht. Wanneer delen van je lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, dan wordt het weefselvocht niet of gedeeltelijk afgevoerd. Het vocht hoopt op en veroorzaakt lymfoedeem. Dit kan ook het gevolg zijn van prostaat- of vulvakanker, kanker in het hoofd- of halsgebied of van borstkanker.

Lymfoedeem behandeling

We onderscheiden twee soorten lymfoedeem:

 • Primair lymfoedeem: aangeboren afwijkingen aan het lymfestelsel. Klachten kunnen direct na de geboorte ontstaan of op latere leeftijd na een trauma of operatie.
 • Secundair lymfoedeem door invloeden van buitenaf: gevolg van de behandeling van kanker, wondroos, verbranding of een botbreuk. Lymfoedeem kan direct na de behandeling ontstaan, maar ook nog in de jaren daarna.

Behandeling lymfoedeem regio Delft of aan huis

Er is geen standaardbehandeling voor deze aandoening. Onze huidtherapeuten bekijken samen met jou welke behandeling het beste bij je past en maken vervolgens een plan op maat.

Woon je in omgeving Delft en ben je niet in staat om naar de praktijk te komen? Wij komen dan graag bij je langs.

Soorten behandelingen

 • Manuele lymfedrainage: gerichte behandeling van lymfevaten door massage van het gebied met speciale oedeem- en fibrosegrepen. Verhard weefsel wordt soepeler waardoor het lymfevocht makkelijker afvloeit.
 • Ambulante compressietherapie: inzwachtelen van het gebied zodat er druk op de onderliggende weefsels komt en het vocht beter afgevoerd wordt.
 • Fascietechnieken: massagetechnieken als rek- en/of rolbewegingen om de verschuifbaarheid tussen de verschillende huidlagen te verbeteren.
 • Endermologie: mechanische bindweefselmassage bij fibrosering (verhard lymfevocht). Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfevocht en verzacht hard weefsel. Endermologie kan ook ingezet worden bij verklevingen en littekens.
 • Ademhalings- en bewegingsoefeningen: de huidtherapeut legt specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten bevorderen.
 • Lymfetaping: speciale tapetechniek om in de huid en in de onderliggende weefsels meer ruimte te creëren en het vocht zich kan verplaatsen.
 • Intermitterende Compressie Therapie (IPC-therapie): een behandeling waarbij gebruik gemaakt wordt van machinale lymfedrainage om het lymfevocht af te voeren.
 • Therapeutisch elastische kous: een compressiebroek, thoraxbandage en andere drukkleding geven tegendruk. Dit gaat ophoping van vocht tegen en stimuleert de doorbloeding.
 • Leefstijladviezen: wij geven je leefstijladviezen mee zodat je ook zelf de afvoer van lymfevocht kunt stimuleren en welke sport en vormen van beweging goed zijn voor jouw situatie.

Effecten van lymfoedeemtherapie

Doordat het lymfevocht beter wordt afgevoerd, vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke of pijnlijke gevoel wordt minder of verdwijnt. Je kunt hierdoor weer beter bewegen en je hebt minder kans op infectie. Lymfoedeem is een chronische aandoening en het is belangrijk om een stabiele situatie te bereiken en te behouden.

Bel me terug

Van Leeuwen huid- en oedeemtherapie is bereikbaar onder nummer 06 2328 4787. Het eenvoudigste is om uw telefoonnummer achter te laten. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk terugbellen!

Naam(Vereist)

Kom in contact of plan een afspraak in!

Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een oedeembehandeling! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.

Van Leeuwen huid- en oedeemtherapie is bereikbaar onder nummer 06 2328 4787. Het eenvoudigste is om je telefoonnummer achter te laten. Wij zullen je dan zo spoedig mogelijk terugbellen!

Van Leeuwen Huidtherapie - contact - team - Lissa - Hoek
Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

"Geen huid is hetzelfde. Er bestaan dan ook geen standaardbehan­delingen. Goede huid­the­rapie staat of valt met een per­soon­lij­ke aan­pak. Niet alleen voor jouw huid, maar ook voor jezelf. Bij onze praktijk voor huid- en oedeemtherapie ben je in goede handen."