
Oedeembehandeling
Van Leeuwen Huidtherapie is jouw toegewijde partner voor gespecialiseerde oedeembehandelingen. Onze expertise omvat lymfoedeem, lipoedeem, veneus oedeem en wondverzorging. Met jarenlange ervaring en zorg op maat staan we klaar om je te helpen bij het verminderen van zwellingen, het verbeteren van lymfestromen en het bevorderen van jouw algehele welzijn. Je kunt op ons rekenen voor effectieve en persoonlijke oedeemzorg. Lees hieronder alles over het proces van oedeembehandeling.
Stappenplan
Stap 1: Diagnose en onderzoek
Tijdens een intakegesprek voeren we een huidtherapeutisch onderzoek uit om de ernst en mogelijk de oorzaak van het oedeem vast te stellen. Je krijgt hierbij uitleg en informatie over het oedeem en hierna stellen we samen een behandelplan op.
Stap 2: Reductiefase
We starten in de reductiefase vaak met twee tot drie behandelingen per week, hierin spelen wij een grote rol door behandelingen toe te passen die gericht zijn op vermindering van het oedeem. De behandeling omvat mogelijk zwachtelen, het dragen van compressiekleding, lymfedrainage middels massage of apparatuur en huidadviezen. Daarnaast begeleiden we je in het aanleren van bewegingsoefeningen en zelfmassage om de lymfestroom te bevorderen.
Stap 3: Onderhoudsfase
In de onderhoudsfase speel je zelf een belangrijke rol om het behaalde resultaat te behouden, indien nodig wordt er een blijvend compressiehulpmiddel aangemeten. In deze fase worden de behandelingen geleidelijk afgebouwd. We voorzien je van zelfzorgtips, waaronder dagelijkse huidverzorging om infecties te voorkomen. Het is belangrijk om te bewegen en oefeningen te blijven doen, zodat je zelf de controle houdt over het oedeem.
Stap 4: Monitoring
Je hebt nu alle handvaten om het oedeem onder controle te houden. Indien nodig worden behandelingen doorgezet, maar wel met als doel deze af te bouwen. Mochten de klachten onverhoopt verergeren zijn wij er altijd om je weer te helpen.
Tarieven
Oedeemtherapie | |
---|---|
Behandeling oedeemtherapie 30 minuten | €53,50 |
Behandeling oedeemtherapie aan huis | €67,70 |
* Voor de behandeling van oedeem is vergoeding vanuit de verzekering mogelijk. Het verschilt per verzekering en pakket hoeveel je vergoed krijgt. Een verwijzing vanuit de huisarts of behandelend arts is dan noodzakelijk.
Wanneer het een chronische indicatie betreft, worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, zijn deze voor eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling dekt de basisverzekering de kosten.
Veelgestelde vragen
Oedeembehandeling
Je kunt ten alle tijden terecht bij een huidtherapeut zonder verwijzing, indien je voor vergoeding in aanmerking wilt komen is een verwijzing noodzakelijk. Bij de geringste twijfel over jouw huidaandoening zal de huidtherapeut besluiten niet te behandelen en je alsnog doorsturen naar de (huis)arts voor verder onderzoek.
Wanneer je bij ons in behandeling bent voor oedeemtherapie kunnen wij een therapeutisch elastische kous voor je aanmeten (indien dit noodzakelijk is voor de behandeling).
Ben je niet in behandeling voor oedeemtherapie, dan adviseren wij je naar een andere instantie te gaan.
Oedeem is meestal niet iets waar je helemaal vanaf komt, maar je kunt er wel goed mee leren omgaan. De behandeling draait om het verminderen van de symptomen, het voorkomen van complicaties zoals infecties en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Oedeem is een symptoom van onderliggend lijden en dit heeft vaak een chronisch karakter. Met een vroegtijdige diagnose en consistente behandeling kan oedeem aanzienlijk worden verminderd of onder controle gehouden worden. Het is afhankelijk van de diagnose en andere persoonlijke en/of externe factoren in hoeverre het oedeem onder controle gehouden kan worden.
Er ontstaan veel soorten oedeem en oorzaken, we zetten de belangrijkste op een rijtje:
Lymfoedeem
We onderscheiden twee soorten lymfoedeem:
- Primair lymfoedeem: Dit is een zeldzame aandoening, vaak een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel. Klachten kunnen direct na de geboorte ontstaan of op latere leeftijd na een trauma of operatie.
- Secundair lymfoedeem: Dit ontstaat door invloeden van buitenaf: gevolg van de behandeling van kanker (bijv. borstkanker, prostaatkanker of melanoom), wondroos, trauma (bijv. verbranding of een botbreuk). Lymfoedeem kan direct na de behandeling ontstaan, maar ook nog in de jaren daarna.
Veneus oedeem
Dit ontstaat wanneer de kleppen in de aderen van de benen niet goed werken. Hierdoor kan het zuurstofarme, afvalrijke bloed en lymfevocht niet goed terugstromen, wat leidt tot oedeem in de benen.
Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Het is een chronische aandoening waarbij een onjuiste vetcelopbouw in de benen, dijen, billen en mogelijk ook de armen optreedt. De oorzaak van lipoedeem is nog niet duidelijk, wel is het aannemelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen en ontstaat vaak in de puberteit, of na de zwangerschap. Bij lipoedeem ziet de huid eruit als een sinaasappelhuid, net als bij cellulite. In tegenstelling tot cellulite is de huid bij lipoedeem pijnlijk bij aanraking, ontstaan er snel blauwe plekken en ervaar je vaak klachten van pijnlijke en/of vermoeide benen en gewrichten.
De naam oedeem is eigenlijk verwarrend, omdat er niet altijd een vochtcomponent aanwezig is. Het is mogelijk dat er een lymfoedeem-component ontstaat: een lipo-lymfoedeem. Vaak ontstaat dit als het lipoedeem langer aanwezig is of door invloed van andere persoonlijke of externe factoren.
- Een zwaar gevoel en/of een gevoel van spanning op een deel van het lichaam
- Zwellingen met zeurende of stekende pijn
- Stijfheid in gewrichten
- Tintelingen in de ledematen
- Beperking van bewegingen
- Gewichts- en lichaamsomvangtoename
Het lymfestelsel, wat parallel loopt aan de bloedbaan, bestaat uit een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen (klieren) en maakt deel uit van je lichamelijke reinigings- en afweersysteem. Lymfevaten verzamelen weefselvocht en transporteren dit naar de lymfeklieren. Deze klieren filteren afvalstoffen en zuiveren het weefselvocht. Als bepaalde delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, kan het weefselvocht niet goed worden afgevoerd. Hierdoor hoopt vocht zich op en ontstaat lymfoedeem.
Deze beschadiging of het weghalen van lymfeklieren is vaak een gevolg van de behandeling van kanker. Bijvoorbeeld bij borstkanker, prostaat- of vulvakanker of kanker in het hoofd- of halsgebied, beschadigd het lymfesysteem door het weghalen van lymfeklieren, bestraling en operatie.
Wij kunnen aan huis behandelen, alleen wanneer je niet mobiel bent of jouw gezondheid het niet toelaat om naar de praktijk te komen.
Afhankelijk van de ernst en mate van het lymfoedeem kunnen de volgende therapieën worden ingezet:
- Manuele lymfedrainage
- Ambulante compressietherapie (zwachtelen)
- Fascietechnieken
- Endermologie
- Lymfetaping
- Intermitterende Compressietherapie (IPC-therapie)
- Therapeutisch elastische kous
Plan een intakegesprek in
Zorg nu voor jezelf en neem de eerste stap naar verlichting. Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een oedeembehandeling! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.
"Geen huid is hetzelfde. Er bestaan dan ook geen standaardbehandelingen. Goede huidtherapie staat of valt met een persoonlijke aanpak. Niet alleen voor jouw huid, maar ook voor jezelf. Bij onze praktijk voor huid- en oedeemtherapie ben je in goede handen."