Van Leeuwen Huidtherapie - diensten - littekenbehandeling - rugaanzicht

Littekenbehandeling

Heb je last van pijnlijke en verkleefde littekens na een operatie? Of heb je littekens die je cosmetisch ontsierend vindt? Littekens zijn natuurlijke resultaten van het genezingsproces van de huid na verwondingen of operaties. Ze kunnen variëren in grootte en uiterlijk en soms zijn ze meer dan alleen fysieke herinneringen. Onze huidtherapeuten kunnen jouw littekens behandelen met de juiste technieken voor ieder soort litteken.

Bel me terug

Van Leeuwen huid- en oedeemtherapie is bereikbaar onder nummer 06 2328 4787. Het eenvoudigste is om uw telefoonnummer achter te laten. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk terugbellen!

Naam(Vereist)

Stappenplan

Proces Littekenbehandeling

Stap 1: Intakegesprek

Tijdens een intakegesprek willen wij meer te weten komen over de ontstaanswijze, het genezingsproces en de klachten van het litteken. Naar aanleiding daarvan kiezen wij samen met jou de meest geschikte behandelmethode en stellen een behandelplan op.

Stap 2: Uitvoeren behandelplan

Bij klachten van pijn, zwelling en een verkleefd litteken zal je in de eerst fase regelmatig in de praktijk komen. Deze littekens behandelen we vaak middels littekenmassage of in combinatie met endermologie (mechanische bindweefselmassage). Hier kiezen wij vaak voor wanneer het litteken nog geen zes maanden oud is.

Stap 3: Verzorging van het Litteken

Het is belangrijk om het litteken en de huid hieromheen goed te verzorgen, de huidbarrière is beschadigd en kan daarom extra aandacht gebruiken. We geven tips en adviezen mee voor thuis en zo nodig massagetechnieken om het genezingsproces te versnellen.

Ondersteunend aan de behandeling kunnen er siliconenpleisters of -gel worden ingezet. De siliconenpleister of -gel neemt tijdelijk de barrièrefunctie van de huid over. Jeuk, irritatie en aanhoudende roodheid kunnen hierdoor verminderen.

Stap 4: Evaluatie en nazorgtraject

Samen evalueren we wanneer het gewenste resultaat behaald is, afhankelijk van het soort behandeling zullen we de behandelfase geleidelijk afbouwen. In het geval van microneedling kan er na een half jaar nog verandering zijn in het litteken en de huid. Je bent altijd welkom voor een controleafspraak.

Tarieven Littekenbehandelingen

Littekenbehandeling
Littekenmassage van 30 minuten€53,50
Microneedling litteken Vanaf €74,-

* De behandeling van acnelittekens in het gezicht kan worden vergoed vanuit het aanvullende pakket in je zorgverzekering. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar.

Voor overige littekens kun je ook in aanmerking komen voor vergoeding, mits er sprake is van een onderliggende chronische indicatie. Het is hiervoor vereist een verwijzing van de (huis)arts of medisch specialist te hebben. Wanneer het een chronische indicatie betreft, worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, zijn deze (gedeeltelijk) voor eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling dekt de basisverzekering de kosten.

Veelgestelde vragen littekenbehandelingen

Naast normale littekens, kunnen we de volgende soorten onderscheiden:

  • Hypertrofische littekens (verheven)
  • Atrofische littekens (verzonken)
  • Keloïd (verdikt weefsel dat groeit buiten het wondgebied)
  • Acnelittekens als gevolg van acne in het gezicht, decolleté of de rug

Littekens zijn huidafwijkingen die kunnen ontstaan als een wond niet goed geneest door bijvoorbeeld een infectie, een slechte conditie of een slechte doorbloeding van jouw huid. Daarbij kan de plaats van het litteken, bijvoorbeeld op een gewricht, of het huidtype van invloed zijn op de genezing. Een litteken kan ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels. Ook kan er een verheven litteken ontstaan als jouw huid te veel collageen aanmaakt. Littekens hoeven niet altijd klachten te geven. Als een wond normaal geneest, blijft er een smalle streep als litteken over. Deze streep kan wit of juist donkerder worden door een sterkere pigmentvorming op die plek.

Geduld is belangrijk in het genezingsproces van littekens, de rijping van een litteken kan tot wel twee jaar lang duren. In die tijd kan je zelf gelukkig wat doen om de kans op een opvallend of afwijkend litteken te verminderen. Dit doe je vooral door vochtverlies van de huid bij het litteken te voorkomen, met bijvoorbeeld een crème van Alhydran. Houd de littekens uit de zon om verkleuring te voorkomen. Smeer het litteken altijd goed in met een zonnebrand (SPF 50) als deze wordt blootgesteld aan zonlicht.

Overweeg in overleg met ons en/of je huisarts om siliconengel of -pleisters te gebruiken.

Plan een intakegesprek in

Zorg nu voor jezelf en neem de eerste stap naar verlichting. Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een littekenbehandeling! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.

Bel me terug

Van Leeuwen huid- en oedeemtherapie is bereikbaar onder nummer 06 2328 4787. Het eenvoudigste is om uw telefoonnummer achter te laten. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk terugbellen!

Naam(Vereist)

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

"Geen huid is hetzelfde. Er bestaan dan ook geen standaardbehan­delingen. Goede huid­the­rapie staat of valt met een per­soon­lij­ke aan­pak. Niet alleen voor jouw huid, maar ook voor jezelf. Bij onze praktijk voor huid- en oedeemtherapie ben je in goede handen."