Veneus oedeem

Bel me terug

Van Leeuwen huid- en oedeemtherapie is bereikbaar onder nummer 06 2328 4787. Het eenvoudigste is om uw telefoonnummer achter te laten. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk terugbellen!

Naam(Vereist)

Veneus oedeem

Heb je in de loop van de dag last van zware of rusteloze benen? Zwellen jouw benen en enkels in de loop van de dag op totdat een branderig gevoel ontstaat? Heb je spataderen of is er verkleuring van jouw huid? Dat kan duiden op veneus oedeem. Bij Van Leeuwen Huidtherapie geven wij integrale oedeemtherapie om jouw klachten te verminderen.

Veneus Oedeem

Wat is veneus oedeem?

Veneus oedeem, of chronische veneuze insufficiëntie, is vochtophoping door slecht werkende bloedvaten. Door defecte kleppen in de aderen van de benen kan zuurstofarm en afvalrijk bloed uit de benen niet meer richting het hart stromen. Doordat er teveel vocht uit de aderen treedt, wordt het lymfesysteem overbelast en ontstaat er vochtophoping. Jouw benen worden zwaar of rusteloos en zwellen op. Je kunt bij vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen ook pijn ervaren. Ook genezen wondjes op deze plaatsen slecht en neemt het risico op een open been (ulcus cruris) toe.

Veneus oedeem kan resulteren in lymfoedeem. Bij lymfoedeem kan het lymfestelsel het lymfevocht in het weefsel niet goed afvoeren. Meer info over lymfoedeem »

Wat zijn de symptomen van veneus oedeem?

  • Zware of rusteloze benen in de loop van de dag
  • Opzwellen van benen en enkels door vochtophoping
  • Branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid, ook wel ‘restless legs’ genoemd
  • Spataderen door de toenemende druk in de slecht functionerende aderen
  • Verschillende huidafwijkingen ontstaan zoals eczeem, een bruine of witte verkleuring of wondjes
Veneus Oedeem therapie

Hoe ontstaat veneus oedeem?

In de bloedvaten in de benen zitten kleppen die opengaan om het bloed uit de benen af te voeren. Deze kleppen sluiten daarna weer om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstofrijke bloed terugstroomt. Als deze kleppen niet goed sluiten, zakt het bloed terug in de benen en enkels. Vocht hoopt zich dan op in de benen en enkels, die in de loop van de dag opzwellen en dik worden. Doordat de bloeddruk in de beenvaten toeneemt, verwijden vaten zich en ontstaan er spataderen. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen. Ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico.

Soorten behandelingen

  • Intermitterende Compressie Therapie (IPC-therapie): een behandeling waarbij gebruik gemaakt wordt van machinale lymfedrainage om het lymfevocht af te voeren.
  • Therapeutisch elastische kous: een compressiekous of -broek en andere drukkleding geven tegendruk. Dit gaat ophoping van vocht tegen en stimuleert de doorbloeding.
  • Ambulante compressietherapie: inzwachtelen van de gezwollen benen, zodat er druk op de bloedvaten en onderliggende weefsels komt en de aderen zich vernauwen. In combinatie met beweging wordt het bloed door de spieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht afgevoerd worden.
Veneus Oedeem

Effecten van oedeemtherapie bij veneuze klachten

De belangrijkste effecten zijn afname van pijnklachten en verminderen van de omvang van het been. Na afname van oedeem is het van belang dit resultaat te behouden. Een therapeutisch elastische kous voorkomt dat het oedeem terugkomt.

Bel me terug

Van Leeuwen huid- en oedeemtherapie is bereikbaar onder nummer 06 2328 4787. Het eenvoudigste is om uw telefoonnummer achter te laten. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk terugbellen!

Naam(Vereist)

"Geen huid is hetzelfde. Er bestaan dan ook geen standaardbehan­delingen. Goede huid­the­rapie staat of valt met een per­soon­lij­ke aan­pak. Niet alleen voor jouw huid, maar ook voor jezelf. Bij onze praktijk voor huid- en oedeemtherapie ben je in goede handen."