Oedeem

Heb je zwellingen of vochtophoping in jouw armen of benen? Of heb je lymfoedeem op een andere plek als gevolg van een oncologische behandeling? Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in de weefsels onder de huid. Deze zwelling kan voorkomen in de armen of benen, maar ook in andere gebieden zoals de borst, hoofd, hals of genitaliën. Dit ontstaat wanneer er schade is aan het lymfesysteem of lymfeklieren zijn weggehaald in deze regio. Dit kan leiden tot klachten zoals pijn, een zwaar gevoel, verminderde mobiliteit en veranderingen in de huid en het onderliggende weefsel. Voor deze symptomen kun je terecht bij onze huidtherapeuten. Lees hieronder alles over het proces van oedeembehandelingen.

Soorten oedeem

Van-Leeuwen-Huidtherapie-oedeem-lipoedeem-behandeling

Lymfoedeem

Heb je zwellingen of vochtophoping in je armen of benen met zeurende of stekende pijn? Dan heb je misschien wel last van lymfoedeem.

Van Leeuwen Huidtherapie - oedeem - lipoedeem - homepagina - apparaat

Lipoedeem

Heb je overtollig vetweefsel op je heupen, billen, benen of armen?  Dan heb je wellicht last van lipoedeem.

Veneus oedeem

Zwellen je benen en enkels in de loop van de dag op totdat er een branderig gevoel ontstaat? Dat kan duiden op veneus oedeem.

Van-Leeuwen-Huidtherapie-oedeem-behandeling-wondverzorging-voet

Wondverzorging

Heb je last van pijnlijke wonden of littekens na een operatie? Wij geven je persoonlijk advies en de juiste behandeling.

Waarom moet oedeem zo snel mogelijk behandeld worden?

Oedeem begint altijd in een milde vorm. Veel mensen hebben dit niet door, omdat het verdwijnt in de nacht of bij hoog leggen van het aangedane ledemaat. Geleidelijk aan kan het oedeem toenemen en verdwijnt het niet meer spontaan. In de loop van de tijd wordt de huid harder en ontstaan er veranderingen in de huid. Uiteindelijk wordt het risico op wonden en infecties steeds groter.

Op de foto zie je de verschillende stadia van oedeem. Loop dus niet te lang door met vochtophoping in de benen of armen en maak een afspraak!

Veelgestelde vragen oedeembehandelingen

1. Heb ik altijd een verwijzing nodig om naar een huidtherapeut te gaan?

Je kunt ten alle tijden terecht bij een huidtherapeut zonder verwijzing, indien je voor vergoeding in aanmerking wilt komen is een verwijzing noodzakelijk. Bij de geringste twijfel over jouw huidaandoening zal de huidtherapeut besluiten niet te behandelen en je alsnog doorsturen naar de (huis)arts voor verder onderzoek.

Het laseren kan aanvoelen alsof er warme elastiekjes tegen de huid worden geschoten. Onze laser heeft een gekoelde kop, waardoor de pijnervaring wordt verminderd. Naarmate de behandelingen vorderen, neemt het ongemak af omdat de haren dunner worden en de haargroei vertraagt.

Oedeem is meestal niet iets waar je helemaal vanaf komt, maar je kunt er wel goed mee leren omgaan. De behandeling draait om het verminderen van de symptomen, het voorkomen van complicaties zoals infecties en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Oedeem is een symptoom van onderliggend lijden en dit heeft vaak een chronisch karakter. Met een vroegtijdige diagnose en consistente behandeling kan oedeem aanzienlijk worden verminderd of onder controle gehouden worden. Het is afhankelijk van de diagnose en andere persoonlijke en/of externe factoren in hoeverre het oedeem onder controle gehouden kan worden.

Oedeem kent vele soorten en oorzaken, we zetten de belangrijkste op een rijtje:

Lymfoedeem
We onderscheiden twee soorten lymfoedeem:

  • Primair lymfoedeem: Dit is een zeldzame aandoening, vaak een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel. Klachten kunnen direct na de geboorte ontstaan of op latere leeftijd na een trauma of operatie.
  • Secundair lymfoedeem: Dit ontstaat door invloeden van buitenaf: gevolg van de behandeling van kanker (bijv. borstkanker, prostaatkanker of melanoom), wondroos, trauma (bijv. verbranding of een botbreuk). Lymfoedeem kan direct na de behandeling ontstaan, maar ook nog in de jaren daarna.

Veneus oedeem
Dit ontstaat wanneer de kleppen in de aderen van de benen niet goed werken. Hierdoor kan het zuurstofarme, afvalrijke bloed en lymfevocht niet goed terugstromen, wat leidt tot oedeem in de benen.

Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Het is een chronische aandoening waarbij een onjuiste vetcelopbouw in de benen, dijen, billen en mogelijk ook de armen optreedt. De oorzaak van lipoedeem is nog niet duidelijk, wel is het aannemelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen en ontstaat vaak in de puberteit, of na de zwangerschap. Bij lipoedeem ziet de huid eruit als een sinaasappelhuid, net als bij cellulite. In tegenstelling tot cellulite is de huid bij lipoedeem pijnlijk bij aanraking, ontstaan er snel blauwe plekken en ervaar je vaak klachten van pijnlijke en/of vermoeide benen en gewrichten.

De naam oedeem is eigenlijk verwarrend, omdat er niet altijd een vochtcomponent aanwezig is. Het is mogelijk dat er een lymfoedeem-component ontstaat: een lipo-lymfoedeem. Vaak ontstaat dit als het lipoedeem langer aanwezig is of door invloed van andere persoonlijke of externe factoren.

Het lymfestelsel, wat parallel loopt aan de bloedbaan, bestaat uit een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen (klieren) en maakt deel uit van je lichamelijke reinigings- en afweersysteem. Lymfevaten verzamelen weefselvocht en transporteren dit naar de lymfeklieren. Deze klieren filteren afvalstoffen en zuiveren het weefselvocht. Als bepaalde delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, kan het weefselvocht niet goed worden afgevoerd. Hierdoor hoopt vocht zich op en ontstaat lymfoedeem.

Deze beschadiging of het weghalen van lymfeklieren is vaak een gevolg van de behandeling van kanker. Bijvoorbeeld bij borstkanker, prostaat- of vulvakanker of kanker in het hoofd- of halsgebied, beschadigd het lymfesysteem door het weghalen van lymfeklieren, bestraling en operatie.

Wij kunnen aan huis behandelen, alleen wanneer je niet mobiel bent of jouw gezondheid het niet toelaat om naar de praktijk te komen.

Een overzicht van alle tarieven vind je op onze tarievenlijst.

Gerelateerde blogs over oedeem

Blog

Stress en lipoedeem

Blog

Ik heb lipoedeem, wat nu?

Blog

De symptomen van lipoedeem

Plan een intakegesprek in

Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een behandeling in! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.

Van Leeuwen huid- en oedeemtherapie is bereikbaar via:

Plan een afspraak in

Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een behandeling in! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.