De symptomen van lipoedeem

Wat is lipoedeem en hoe kan ik dit herkennen?

Heb je last van overtollig vetweefsel op je heupen, billen, benen of armen? Heb je snel vermoeide benen met lopen? Zijn je benen/armen pijnlijk bij aanraking? Heb je snel last van blauwe plekken? Als je deze symptomen (gedeeltelijk) herkent, heb je misschien wel lipoedeem. In deze blog leggen we je uit wat dit is, hoe je dit kan herkennen en wat het verschil is met lymfoedeem.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk ’vetzwelling’ en is een chronische aandoening van het vetweefsel die in de praktijk alleen voorkomt bij vrouwen. Genetische factoren spelen een rol in het ontstaan van lipoedeem, je kunt dus niets doen aan het ontstaan hiervan. De oorzaak van lipoedeem is nog niet helemaal duidelijk, wel is een deel te verklaren door erfelijkheid en spelen hormonen een rol. Het ontstaat namelijk vaak bij meisjes in de puberteit of bij vrouwen na de zwangerschap of menopauze; allemaal momenten waarbij er veranderingen zijn in de hormoonhuishouding. Bij lipoedeem worden er meer vetcellen aangemaakt op specifieke plaatsen in het lichaam. In vergelijking met normale vetcellen, is het moeilijker om deze lipoedeemvetcellen kwijt te raken. Dikke benen kunnen dus ook lipoedeembenen zijn.

Hoe herken je lipoedeem?

Het kan moeilijk zijn om lipoedeem te herkennen en vanuit de praktijk horen we ook van vrouwen dat de diagnose niet altijd gelijk gesteld wordt. Vaak wordt de verwarring gemaakt met overgewicht en is het advies enkel om af te vallen. De opgehoopte vetcellen zitten vaak op de heupen en dijen, maar kan ook op de armen en onderbenen ontstaan. Kenmerkend is dat de hand- en voetruggen vrij zijn van lipoedeem, de overgang is vaak heel duidelijk te zien. Verder kan er een groot verschil zitten tussen kledingmaten van de boven- en onderkant. De huid is vaak bobbelig en kan snel blauwe plekken krijgen. Verder kan lipoedeem gepaard gaan met klachten zoals vermoeide benen en pijn (al bij het aanraken van de huid).

Het verschil tussen lipoedeem en lymfoedeem

De term oedeem is verwarrend, omdat er bij lipoedeem geen sprake is van vocht in tegenstelling tot lymfoedeem. In vergelijking met lymfoedeem is lipoedeem symmetrisch, dus aan beide zijden van het lichaam is de vetophoping gelijk verdeeld. Ook kun je bij lipoedeem geen putje drukken wat blijft staan in de huid. Dit is in tegenstelling tot (lymf)oedeem, waarbij het per zijde kan verschillen en vaak wel een putje in de huid blijft staan. Verder is er bij lymfoedeem vaak een oorzaak, bijvoorbeeld een operatie, het weghalen van lymfeklieren of radiotherapie. Soms spreekt men over lipolymfoedeem, dit suggereert dat het lymfoedeem wordt veroorzaakt door het lipoedeem. Hier is nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor, maar in de praktijk kunnen we vaak wel herkennen of er een combinatie aanwezig is. Hierdoor kan de behandeling er ook anders uitzien.

Benieuwd wat we kunnen betekenen bij lipoedeem? Lees hier meer informatie over de behandeling bij lipoedeem.

Krijg je niet genoeg
van onze blogs?

Blog

De gouden standaard in laserontharing

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent huid- en oedeembehandelingen? Mis niets! Ontvang als eerste het laatste nieuws en profiteer van speciale voordelen. 

Of deel deze blog op jouw kanalen!

Plan een afspraak in

Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een behandeling in! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.