Ik heb lipoedeem, wat nu?

Een uitleg over het behandelen van lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel, dus niet iets wat je kan genezen, wel kun je er mee leren omgaan of misschien een operatieve behandeling hiervoor ondergaan.  In deze blog leggen we je uit wat de behandeling voor lipoedeem is. Ben je hier niet bekend mee en wil je meer informatie over wat dit is en hoe je dit kan herkennen, klik dan hier.

Vernieuwde aanpak voor lipoedeem

Lipoedeem kan zowel fysiek als emotioneel zwaar belastend zijn voor iemand. De laatste ontwikkelingen rondom lipoedeem suggereren dat deze aandoening in het verleden verkeerd werd benaderd en dat er nu een verandering gaande is rondom de aanpak bij lipoedeem. Lipoedeem is een verwarrende term, omdat er geen oedeem (vocht) aanwezig is bij lipoedeem. Het is een stoornis in het vetweefsel, dus dit vraagt ook om een andere benadering dan de reguliere oedeemtherapie. Ook laten resultaten van onderzoek zien dat pijn bij lipoedeem niet alleen door lichamelijke factoren wordt veroorzaakt, maar waarschijnlijk ook door stress kan worden getriggerd. Dit vraagt dus om een andere aanpak. Het nieuwste consensus document over lipoedeem heeft beschreven dat een meer holistische benadering belangrijk is bij lipoedeem. De nadruk moet namelijk ook liggen op de impact op het dagelijks functioneren en niet alleen op de medische aspecten.

Compressietherapie voor lipoedeem

Compressie kan helpen bij de pijnklachten en het zware gevoel van lipoedeem, doordat het de ontstekingsreactie in het vetweefsel verminderd. Afhankelijk van de locatie en de mate van ernst bepalen we welk compressiehulpmiddel geschikt is voor jou. Dit kunnen bijvoorbeeld drukbroeken zijn of therapeutisch elastische kousen of panty’s. Met name wanneer een vochtcomponent aanwezig is (lipolymfoedeem), is het zeer belangrijk om compressie te dragen. Ook kunnen we dan in de eerste fase kiezen voor zwachtelen, om het vocht te laten afnemen van de benen. Daarna wordt een therapeutisch elastische kous aangemeten om het resultaat te behouden.

De noodzaak van een gezonde leefstijl bij (lip)oedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening, die van zichzelf niet progressief is, wat betekent dat dit niet uit zichzelf erger wordt in de loop van de tijd. Wel is het zo dat gewichtstoename en gebrek aan beweging een negatieve impact kunnen hebben op het lipoedeem. Het effect van beweging kan niet onderschat worden, omdat fysieke training leidt tot een afname van de ontstekingsreacties. Bovendien verhoogd lichaamsbeweging de bloedstroom en gaat hypoxie (zuurstoftekort) van het lichaam tegen. Al met al vermindert het dus de ontstekingsreacties in het vetweefsel en gaat het pijn tegen. Het is van belang om te kijken wat er voor jou mogelijk is qua beweging en wat haalbare doelen zijn. 

Liposuctie behandelingen

Wil je op een veilige manier het overtollige vetweefsel verwijderen? Dan kan een tumescente liposuctie een uitkomst zijn. Door middel van deze liposuctie, onder lokale anesthesie, kan een groot deel van het vetweefsel permanent verwijderd worden. Hiermee neemt het vetvolume af en kunnen pijn- en vermoeidheidsklachten sterk verminderen. Het nadeel is dat deze behandeling niet onder verzekerde zorg valt en niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Indien je kiest om liposuctie behandelingen te ondergaan kunnen we bij van Leeuwen huidtherapie het voor- en nazorg ondersteunen met onder andere manuele lymfedrainage en mechanische bindweefselmassage. 

Wil je meer weten over lipoedeem en de behandelingen, klik hier voor meer informatie.

Bron: Bertsch, T & Erbacher, G. (2020). Lipoedema: a paradigm shift and consensus. Journal of Wound Care, 29(Sup11b). 1-51. doi: 10.12968/jowc.2020.29.Sup11b.1

Krijg je niet genoeg
van onze blogs?

Skintip

Skintip Consistentie is de sleutel tot een gezonde huid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent huid- en oedeembehandelingen? Mis niets! Ontvang als eerste het laatste nieuws en profiteer van speciale voordelen. 

Of deel deze blog op jouw kanalen!

Plan een afspraak in

Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een behandeling in! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.