Wat doet een huidtherapeut?

Advies en behandelingen voor diverse huidtherapeuten

De huidtherapeut is een paramedicus die zorg draagt voor het grootste orgaan van je lichaam: de huid. Het aantal huidaandoeningen en huidproblemen is zeer divers, soms onschuldig en goedaardig, maar kunnen ook ernstig of kwaadaardig zijn. In weinig gevallen is een huidaandoening levensbedreigend, toch kan een huidaandoening voor veel ongemak zorgen in het dagelijks leven en veel invloed hebben op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Het verschil tussen een dermatoloog en huidtherapeut

Je vraagt je wellicht af hoe een huidtherapeut anders is dan een dermatoloog of een schoonheidsspecialist. Ten eerste is een huidtherapeut een paramedische zorgprofessional met een hbo-opleiding van vier jaar. Een huidtherapeut onderscheidt zich over het algemeen van een schoonheidsspecialist door zich meer bezig te houden met de zieke en beschadigde huid in plaats van de gezonde huid. Huidtherapeuten kunnen zowel medische als cosmetische huidproblemen behandelen, adviezen geven en begeleiding bieden bij een behandeltraject. Daartegenover is de dermatoloog een medisch specialist die diagnostiek en behandeling doet van zeer diverse huidproblemen, bijvoorbeeld huidkanker, psoriasis en eczeem. Het grote verschil is dat de behandeling van de dermatoloog vaak bestaat uit het voorschrijven van medicatie en/of chirurgische ingrepen. Terwijl de huidtherapeut, afhankelijk van de indicatie, (mechanische) massagetechnieken kan toepassen, producten kan adviseren of behandelingen zoals peelings en microneedling kan uitvoeren.

Hoe kom ik terecht bij een huidtherapeut?

De huidtherapeut is vrij toegankelijk, wat betekent dat je geen verwijzing nodig hebt om een afspraak te maken. Wel is het soms verplicht bij zorgverzekeraars om een verwijzing te hebben voor de vergoeding van bepaalde behandelingen. Verder kun je ook worden doorverwezen naar een huidtherapeut door bijvoorbeeld de huisarts of een medisch specialist. Dit kan een verwijzing zijn voor bijvoorbeeld oedeembehandelingen, littekenbehandelingen of acnebehandelingen. Huidtherapeuten kunnen gevestigd zijn in bijvoorbeeld een kliniek, gezondheidscentrum of in het ziekenhuis.

Praktijk voor medische en cosmetische huidbehandelingen

Het vakgebied van de huidtherapeut lijkt misschien klein, maar het werk wat een huidtherapeut doet is juist breed en afwisselend. Grofweg valt er een onderscheid te maken tussen medische en cosmetische zorg. Het is afhankelijk van de huidtherapeutische praktijk welke specialisaties zij hebben en welke behandelingen er worden uitgevoerd.

Bij ons Van Leeuwen Huidtherapie, gevestigd in Delft, kun je terecht voor een breed aanbod aan behandelingen. Wij richten ons met name op de medische behandelingen, zoals de behandeling van lymfoedeem, littekens, lipoedeem of nazorg bij borstkanker. Verder kun je bij ons goed terecht voor definitieve ontharing, het verwijderen van goedaardige huidoneffenheden, behandeling van acne, of alleen voor productadvies!

Dit zijn enkele voorbeelden, maar het aantal huidaandoeningen en huidproblemen is zeer groot en heeft bovendien meerdere behandelmogelijkheden. Verder snappen wij dat geen huid hetzelfde is, daarom hebben wij een persoonlijke aanpak. We plannen altijd eerst een (kosteloos) intakegesprek om jouw hulpvraag goed te bespreken en een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Denk je dat we iets voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op en wij informeren je graag over onze mogelijkheden! Tot ziens in onze praktijk!

Krijg je niet genoeg
van onze blogs?

Skintip

Skintip Consistentie is de sleutel tot een gezonde huid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent huid- en oedeembehandelingen? Mis niets! Ontvang als eerste het laatste nieuws en profiteer van speciale voordelen. 

Of deel deze blog op jouw kanalen!

Plan een afspraak in

Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een behandeling in! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.