Stress en lipoedeem

Veelvoorkomende klachten bij lipoedeem

Eerder hebben we het gehad over wat lipoedeem is en hoe je dit kan herkennen (lees hier onze vorige blog). In deze blog gaan we dieper in op een veelvoorkomende klacht bij lipoedeem: pijn. Veel vrouwen met lipoedeem ervaren dit (al bij lichte aanraking) aan de benen en/of armen. We leggen je graag uit wat de nieuwe inzichten zijn van de invloed van psychologische factoren op deze pijn.

Hoe ontstaat de pijn bij lipoedeem?

De oorzaak van lipoedeem is nog niet volledig bekend, wel is duidelijk dat hormonen een rol spelen hierin. De nieuwste wetenschappelijke literatuur suggereert dat de chronische laaggradige ontsteking van het vetweefsel en hypoxie (zuurstoftekort) de belangrijkste lichamelijke oorzaken zijn van pijn bij lipoedeem. De onderstaande figuur laat zien dat dit veroorzaakt wordt door een toename van pro-inflammatoire hormonen (adipokines). 

Van Leeuwen Huidtherapie - blogs - pijn - stress - lipoedeem

Pijn bij lipoedeem versterkt door stress

Dit is slechts één kant van het verhaal. Want vroeger werd chronische pijn alleen gezien als een waarschuwing van weefsel- of zenuwbeschadiging, maar nu wordt begrepen dat pijn ook veroorzaakt kan worden door stress of zelfs persoonlijke factoren. Een studie toonde aan dat bij patiënten die over langere periode mentale stress ervaarde de pijnscore voor lipoedeem vele malen hoger was dan bij patiënten die geen stress ervaarden. Gezien het psychosociale aspect wat speelt bij veel mensen met lipoedeem kan een vicieuze cirkel ontstaan. Waarbij chronische stress en psychosociale symptomen de pijn verergeren door stoffen die vrijkomen bij de ontstekingsreactie, wat op zijn beurt weer kan leiden tot meer mentale stress. Lipoedeem is geen psychische aandoening, maar psychosociale factoren kunnen dus wel een grote rol spelen bij de bijbehorende klachten. Daarom is het zeer belangrijk om deze interactie tussen lichaam en geest mee te nemen bij het managen van lipoedeem. 

In de volgende blog zullen we ingaan op de vernieuwde aanpak bij lipoedeem en wat wij van Leeuwen huidtherapie kunnen betekenen voor de behandeling van lipoedeem. 

Bron: Bertsch, T & Erbacher, G. (2020). Lipoedema: a paradigm shift and consensus. Journal of Wound Care, 29(Sup11b). 1-51. doi: 10.12968/jowc.2020.29.Sup11b.1

Krijg je niet genoeg
van onze blogs?

Skintip

Skintip Consistentie is de sleutel tot een gezonde huid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent huid- en oedeembehandelingen? Mis niets! Ontvang als eerste het laatste nieuws en profiteer van speciale voordelen. 

Of deel deze blog op jouw kanalen!

Plan een afspraak in

Plan vandaag nog jouw intakegesprek voor een behandeling in! Samen werken we aan een gezondere toekomst voor jou.